2010. november 16., kedd

hazikedvencek

kutya a legkorábban háziasított állat, egy 14 000 évvel ezelőtti lelet is létezik (Oberkassel, Németország), ami valószínűleg egy kutya állkapocscsontja. A legtöbb lelet azonban Izraelből és Palesztina területéről származik, ami a kutya délnyugat-ázsiai eredetét látszik igazolni. A koponyaszerkezet alapján viszont a kelet-ázsiai kialakulás és a kínai farkastól való származás is lehetséges. A mitokondriális DNS-vizsgálatok alapján is a kelet-ázsiai teória a valószínűbb, ugyanis innen származtak a legváltozatosabb minták. Viszont mára már bizonyos, hogy a kutya kizárólagos őse a farkas. (Konrad Lorenz egy ideig bizonyos kutyaféléknek más őst tulajdonított, az aranysakált, de később visszavonta elméletét. A kutyafajták közötti genetikai variáció nem kisebb, mint a farkasok és a kutyák közötti A kutyáknál megkülönböztetik a két vagy több fajta kereszteződéséből származó a keverékeket és a fajtatiszta egyedeket. Utóbbiakat törzskönyvi nyilvántartásba veszik. Az azonos fajtájú egyedeket közös külső és belső jellemzők (úgynevezett vézenjegyek) kötik össze a közös származáson kívül. Ezeket a fajtastandard tartalmazza. A fajtajegyek némelyike negatívan hathat a kutya egészségére, rizikófaktor – például a spánielek hosszú füle. Más külső jellemzők egyenesen genetikai rendellenességként foghatók fel, például a bulldogok állkapcsa, a meztelenkutyák vagy a tacskók rövid lába.

Kutyafajták 


A kutyáknál megkülönböztetik a két vagy több fajta kereszteződéséből származó a keverékeket és a fajtatiszta egyedeket. Utóbbiakat törzskönyvi nyilvántartásba veszik. Az azonos fajtájú egyedeket közös külső és belső jellemzők (úgynevezett vézenjegyek) kötik össze a közös származáson kívül. Ezeket a fajtastandard tartalmazza. A fajtajegyek némelyike negatívan hathat a kutya egészségére, rizikófaktor – például a spánielek hosszú füle. Más külső jellemzők egyenesen genetikai rendellenességként foghatók fel, például a bulldogok állkapcsa, a meztelenkutyák vagy a tacskók rövid lába.

Tacskó

A középkorban csak borzebként emlegetett rövidlábú kutya mára visszavett a gyors élettempóból és nem bánja, ha naphosszat kell néznie a tévét a kanapéról, úgyhogy ő fokozottan ki van téve az elhízás veszélyének. Persze a vadászösztön a tacskó vérében van, ezért ha a gazdi önként és dalolva nem viszi este a szokásos ellenőrző körútra, akkor erőszakot alkalmazva kiköveteli magának. Kisgyerekes családok előszeretettel mesélnek olyan véres sztorikat, amely főhőse egy magáról megfeledkezett tacskó, amint vad vérengzéssel honorálja a kisgyerek szeretetének megnyilvánulásait.

tacskó, tacsi, kutya


Cairn terrier

Érdekes kutya, mivel neki teljesen mindegy, hogy a békásmegyeri paneldzsungelben lakik, vagy esetleg civilizációtól távol, az alföldi tanyavilág közepén. A cairn terrier kis termetű, erős és aktív, de meglepően higgadtan fogadja a tényt, ha a gazdi egyedül hagyja délelőtt. Feltéve, ha talál magának elég elfoglaltságot, mert esetleg kellemetlen meglepetésként érheti a munkából hazatérőt a vitrin porcelánőzeinek levadászása, vagy a féltett kiskert feltúrása.
  
A kutya az ember legjobb barátja, és ezt még azok is elismerik, akik a macskákat jobban szeretik. A kutyákkal rengeteg 
időt el lehet tölteni, lehet velük sétálni a parkban, vagy vadászni az erdőben, de ha csak a simogatás kedvéért tartjuk 
őket,az is érthető, mert kedves állatról van szó.
Persze van aki túlzásba viszi a kedvencével a barátkozást, van olyan, aki tortával eteti, vagy egy ágyban alszik vele, sőt hallottam, hogy egyszer valaki még a seggét is kinyalatta a kutyájával. És azért ez tényleg gusztustalan, pedig én nem vagyok macskapárti.  



Veszettség
Állatokban és emberben egyaránt előforduló, ritka
kivételektől eltekintve halálos lefolyású, vírus okozta betegség. 
A betegség világszerte előfordul, kivéve Ausztráliát, Új-Zélandot
es Japánt. Európában a brit szigetek, Skandinávia, az
Ibériai-félsziget és Görögország mentes a veszettségtől. 
Minden melegvérű állat fogékony a vírus iránt, de a madarak
jóval ellenállóbbak, mint az emlősök. A kutya és a 
macska közvetítette városi veszettség a kutyák rendszeres 
oltása, nyilvántartása, a kóbor állatok befogása következtében 
a világ fejlett országaiból csaknem teljesen eltűnt. 
Európa országaiban, így nálunk is a róka, illetve más 
húsevő ragadozók közvetítette erdei veszettség fordul elő. 
A vadon élő állatok a betegség kezdeti szakaszában elvesztik 
a természetes menekülési és rejtőzködési reflexüket.
A barátságosan viselkedő róka biztosan veszet

1 megjegyzés: